Referat og Forpersonens årsberetning
Referat
Tid: tirsdag d. 29. oktober 2024 kl. 15.00 –17.00
Sted: Århus Kunstakademi, Vestergade 29 – Foredragsalen – Indgang A, 1. sal.
Til stede:
Torben Dahl – Teater Katapult
Nønne Svalholm – SVALHOLM
Mariane Lyngsø -BKF
Elisabeth Wedderkopp – Teatret Svalegangen
Jette Sunesen – Aarhus Litteraturcenter
Camilla Aneto Olesen – Frontløberne
Peter Hambro – Moesgaard Museum
Charlotte Mors – Performing Arts Platform
Gemma Brotherton – Aarhus Festuge
Kasper Egelund – Bora Bora
Mette Bjærge – Musikhuset
Kirstine Højmose – Aarhus Billedkunstcenter
Christian Juul – Institut for X
Marianne Gasbjerg – Århus Kunstakademi
Marie Fonager – Kultursamvirket i Aarhus
Valg af dirigent og referent
Dirigent: Kasper Egelund
Referent: Marie Fonager
Der er indkaldt i rette tid, og generalforsamlingen er dermed lovligt indkaldt.
Dagsordenen bliver gennemgået v. dirigenten.
Rettelse: Ole Jørgensens mandat er ikke på valg da suppleanten indtrådt i hans sted sidder for den resterende periode jf. vedtægterne.
Der vil blive taget et beslutningsreferat.
Generalforsamlingen beslutter på opfordring fra dirigenten at Punkt 8 – indkomne forslag oprykkes til punkt 4 (inden budgetvedtagelsen).
Formandens årsberetning v. Marianne Gasbjerg.
Årsberetning er godkendt. Se vedhæftede.
Fremlæggelse af regnskab til godkendelse v. Mette Bjærge.
Regnskabet er godkendt.
Indkomne forslag
Bestyrelsen foreslår opdatering af vedtægter:
1. Formands-begrebet rettes til Forperson.
2. Retorisk fjernes “godkendelsen af regnskab” og erstattes med “fremlæggelse af regnskab”
3. Rækkefølge på punkterne i dagsorden således at indkomne forslag ligger inden budgetvedtagelsen ved generalforsamlinger.
Alle vedtægtsændringer er vedtaget.
Fremlæggelse og godkendelse af budget v. Mette Bjærge.
Budgettet er hermed godkendt som fremlagt.
Valg af revisor og revisorsuppleant.
Ilse Vestergaard genopstiller som revisor – Genvalgt.
Elisabeth Wedderkopp som revisorsuppleant – Valgt.
Valg af bestyrelsesmedlemmer (Bestyrelsesmedlemmer bliver valgt for 2 år)
På valg:
Marianne Gasbjerg – Århus Kunstakademi – Genvalgt
Kirstine Højmose – Aarhus Billedkunstcenter – Valgt
Ikke på valg:
Christian Juul Wendell – Institut for X
Gemma Brotherton-Ratcliffe – Aarhus Festuge
Jette Sunesen – Aarhus Litteraturcenter (indtrådt på Ole Jørgensens – Radar – mandat)
Valg af suppleanter (Der kan vælges op til 5 suppleanter, som sidder 1 år ad gangen).
Suppleanter i
2023/24:
Kasper Egelund – Bora Bora – Genvalgt
Charlotte Mors – Performing Arts Platform – Genvalgt
Rasmus Malling Lykke Skov – Uafhængige Scenekunstnere – Genvalgt
Torben Dahl fra Teater Katapult opstiller som suppleant – Valgt
Mariane Lyngsø fra BKF opstiller som suppleant – Valgt
Orientering om nye medlemmer.
Meldt ind:
Ungdomskulturhuset Aarhus (UKH)
SPOT Festival
Meldt ud:
Hvid Støj Sceneproduktion
Eventuelt.
En henvendelse til alle medlemmer om at alle bidrag til den politiske gruppe er velkomne. Det behøver ikke være institutionsledere, der deltager i gruppen. Politisk-gruppe har et forslag; På baggrund af budgetforliget, hvor kulturen ikke fik nævneværdige indrømmelser, opfordrer gruppen til en dialogkampagne, hvor man allierer sig med en politiker og oplyser om hvad kulturen bidrager med, således at der er en direkte kontakt. Der skal rykkes på det politiske i bedre tid, og den politiske dagsorden må sniges ind før.
Repræsentation ift musikken; Der bliver gjort opmærksom på en mangel af repræsentation af musikken og museum i bestyrelsen. Der opfordres til, at bestyrelsen frem mod næste generalforsamling prikker mulige kandidater på skulderen. Også diversitet i størrelse på institutioner skal sikres.
Kort introduktion til projektet “Bag om Kulturen” v. Forpersonen:
To-årigt projekt med en tilkobling af en sekretærfunktion med relevante medlemsmøder.
Projektet består af et kompetenceløft på disse fire områder:
Målgruppe og adfærd
Brug af data
Styrket kommunikation
Indtjeningsmuligheder og potentiale
Det skal udmunde i:
1. Workshops for medlemmerne af Kultursamvirket.
2. “Kultur-weeks” for kulturbrugere, hvor man inviterer brugerne “bag kulissen i kulturen”, i det
omfang hver institution finder relevant og realistisk.
Projektet er beskrevet, indsendt og mangler den sidste bekræftelse fra Kulturforvaltningen. Herefter
vil der blive indkaldt til medlemsmøde.
Forpersonens årsberetning – GF Kultursamvirket 2024
Kultursamvirkets bestyrelse nedsatte efter GF sidste år en række arbejdsgrupper, som afspejler den indsats, som Kultursamvirket gerne vil have fokus på, således at vi bedst muligt kan understøtte de forskellige medlemsinteresser. Kultursamvirket er en politisk organisation, som arbejder for at fremme og understøtte forholdene for kunst- og kulturorganisationer, foreninger og institutioner i Aarhus. Derfor er der i året løb sat fokus på nogle udvalgte arbejdsgrupper:
·Politisk gruppe
·Kommunikationsgruppe
Den politisk gruppe:
På GF sidste år udtrykte medlemmerne, at der burde være mere fokus på det politiske arbejde. De sidste par års budgetaftaler har desværre vist, at ønsker og behov hos Kultursamvirkets medlemmer ikke trænger igennem til de politiske partier og aftalerne. Kulturen i Aarhus har brug for at politikerne i byrådet værner og støtter op om kunsten og kulturen i byen. Desværre bliver Kultursamvirket presset, når kulturinstitutionerne er presset – vores indsatser beror på frivillige og overskydende arbejde fra bestyrelsens og suppleanternes side. Der er politisk arbejdet med mange forskellige formater og indsatser:
-Medlemsarrangement:
Der blev i marts afholdt et medlems- og dialogmøde med Kulturudvalget (13. marts 2024) på Radar. Der blev taget udgangspunkt i kulturpolitikkens tema: Åbne arme- åbent sind, hvor især mangfoldighed, diversitet, ligestilling og tilgængelighed blev drøftet. Vi oplevede en oprigtig og nysgerrig interesse fra de deltagende politikere. Der opstod gode dialoger og fremkom mange gode bud på hvordan vi sikrer et mangfoldigt kulturliv med plads og rum til alle. Generelt var der interesse om diversitet og barrierer hermed, vidensdeling mellem institutioner, differentieret kommunikation og uddannelse af kulturbrugere.
Nogle af spørgsmålene vi sammen stødte på var:
Har vi data på kulturforbrug? Hvordan kan vi blive bedre til at indsamle data og hvordan analyserer og bruger vi disse data? Vi skal vise, hvordan kunst og kultur kan være med til at løse problemstillinger. Hvordan kan denne værdi måles?
Der kom også nogle ønsker til politikere. Vi vil gerne arbejde ind i velfærds-dagsordenen, men lige nu sker det via kulturpuljer. Kulturinstitutioner mangler ofte lokaler og rum og mange vil gerne tage ansvar og arbejde ud af huset, men det er dyrt og fjerner fokus fra kerneforretningen. De opsamlende punkter er delt på kultursamvirkets hjemmeside, hvis man ønsker at genbesøge disse.
-Online stormøde med Rabih i juni
I juni indkaldte kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad til online stormøde med kulturen i Aarhus. Her kom Kultursamvirket med et opråb om at inddrage kulturen i overvejelser på bæredygtighed og infrastruktur i Aarhus, hvor der er risiko for at publikum og deltagere vælger andre aktiviteter og forestillinger, fordi det er vanskeligt at komme til. Vi kom også med et opråb om at være med til at sikre et varieret, veludrustet og godt kulturliv uden nedskæringer ved det kommende budgetforlig. Erindre om, at vi skal sikre kulturen og vækstlaget gode vilkår uden for megen økonomisk modstand. Trods pæne ord til kulturen og den indsats som det aarhusianske kulturliv bidrager med, hvor de går foran og har ambitioner, så kunne Rabih ikke komme med løfter om at kulturen ville blive tilgodeset i de efterårets forhandlinger, da Aarhus har store velfærdsområder som er under pres.
- Oplæg til budgetforhandlinger
Kultursamvirket udformede et opråb til politikerne om at tænke kulturen og Kultursamvirket ind i budgetforhandlingerne i 2024. - Høringssvar i forbindelse med budgetforliget
Kultursamvirket udtrykte bekymring for resultatet af den netop overståede budgetforlig, som atter engang ikke tilgodeser kunsten og kulturen i Aarhus. Bekymringen og kritikken er sendt til politikere og pressen. Vi har endnu ikke fået respons tilbage.
Kommunikationsgruppen:
På kommunikationssiden har vi arbejdet med opjustering af nyhedsbreve til medlemmerne, hjemmeside og facebook. Der er også blevet arbejdet med oplægget fra BARC, som vi blev præsenteret for på sidste års GF på Bora Bora.
BARC samarbejde og fokus på Genstart 2023
Her blev vi præsenteret for nogle af BARCs undersøgelser af det aarhusianske kulturliv, som blev sat i gang i forbindelse med restmidlerne fra hjælpepakken under Corona. Fokus var at komme med anbefalinger til at styrke det aarhusianske kulturliv. BARC arbejdede efter generalforsamlingen videre med udvalgte fokusgrupper for at afdække hvem en fremtidig indsats skal henvende sig til samt en nuancering af bruger/modtager perspektivet. Undersøgelserne blev afleveret i en rapport, som landende på Kultursamvirkets bord i marts 2024. Der er mange spændende undersøgelser og observationer i rapporten, som vi gerne vil dele med jer i dag. Anbefalingerne i rapporten blev kort fortalt:
-At skabe et større, fælles og samlende event med den samlede kulturkreds i Aarhus som afsender og at lade en partnerbåret kommunikation i egne medier og gennem PR være den kampagneaktiviter, der løfter eventet og skaber fornyet synlighed og relevant for kulturen i Aarhus.
-Den anden anbefaling var en opkvalificering af kulturlivet i Aarhus. Det handler konkret om brug af værktøjer inden for data- og forretningsudvikling samt kommunikation og brugeradfærd.
-Anbefalingen var også at styrke Kultursamvirket ved at lægge driften af event og opkvalificering her. En forankring i Kultursamvirkets sekretariat vil sikre en langsigtet udvikling og styrke værditilbud til vores medlemmer.
Vi har efterfølgende holdt en række møder internt og med Kultursekretariatet for at drøfte hvorledes dette kunne eksekveres i vores regi. Vi fremsendte i maj et oplæg, hvor vi foreslog et to-årigt projekt med det formål at skabe synlighed omkring Aarhus’ kulturliv samtidig med, at vi styrker medlemmernes kompetencer inden for målgruppeadfærd og -forståelse, potentialer og indtjeningsmuligheder, kommunikation og bedre brug af data. Indsatsen vil dels bestå af udadrettede aktiviteter i form af to gange én kulturuge i Aarhus, hvor vi samtidig med en kommunikationskampagne åbner dørene til Kultursamvirkets medlemmer på forskellig vis. Vi vil gerne udvikle de endelige formaterne sammen med medlemmerne. I sommerferien fik vi en forhåndsgodkendelse på 1 mill. til Kultursamvirket over en to-årig periode forudsat at udformede en mere udførlig projektbeskrivelse og et budget. Det blev fremsendt i oktober 2024.
Projektet har fået titlen ’Bag om Kulten i Aarhus’ – og handler netop om at styrke og kommunikere det aarhusianske kulturliv med Kultursamvirket som driftansvarlig. Det projekt vil vi gerne præsentere for jer under eventuelt. Vi afventer i øjeblikket endelig svar fra Kultursekretariatet.
Øvrige grupper:
Ansættelse af Marie Fonager.
Pernille opsagde sin stilling i januar 2024. Derfor skulle vi finde en afløser. Valget faldt på Marie Fonager, som også har timer på Performing Arts Platform. Hun startede februar 2024 og er en uvurderlig hjælp til at få Kultursamvirket til at køre optimalt.
Aarhus mod sexisme
Kultursamvirket har også deltaget i møde om sexisme, hvor kommunen fortsat vil holde opfølgningsmøder og følge indsatsen om bl.a. whistleblowing ordningsmuligheder for små kultur- og fritidsinstitutioner og -foreninger.
EKFA-samarbejde
Der har i EKFA-regi været afholdt tre møder i perioden. EKFA er fortsat ved at finde et ståsted som et forum mellem erhverv- og kultur. Der har på de sidste møder været drøftet, hvordan vi skaber et tættere samarbejde mellem kulturen og erhverv. Der har året igennem været fokus på ”meningsfyldte fællesskaber for at sikrer bedre trivsel for unge”. I EKFA-regi har der været nedsat klynge-samarbejde om forskellige udfordringer og samarbejder på tværs. Den årlige konference er udsat til januar 2025 – skulle have været afholdt i november. Kultursamvirket vil gerne i den kommende periode sætte fokus på, hvordan vi får sat et aftryk på dette
forum.
Det har generelt været et spændende år med mange opgaver for Kultursamvirket.
Tak for samarbejdet til både bestyrelsen og alle medlemmerne året igennem.